TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) İLE PROGRAM ÇIKTILARININ İLİŞKİLENDİRİLMESİ
ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Doktora Programı
Şehir ve Bölge Planlama Doktora Programı Çıktıları (PÇ):
PÇ-1: Şehir planlama, bölge planlama, kentsel tasarım, kentsel politikalar ve ilişkili diğer alanlarda (kentsel çalışmalar, kentsel coğrafya, vb.) ilgili kuram ve uygulama bilgilerini felsefi düzeyde geliştirebilme ve derinleştirebilme 

PÇ-2: Kentsel konu, sorun ve süreçlerin araştırılmasında gerekli yöntemleri kullanabilme ve sonuçları kavramsal düzeyde değerlendirebilme
PÇ-3: Odaklandığı alanlara ilişkin sorunları, edindiği kuramsal ve yöntemsel bilgileri kullarak tanımlama ve araştırabilme, sonuçlarını kentsel ve bölgesel mekan bağlamında yorumlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme
PÇ-4: Şehir planlama, bölge planlama, kentsel tasarım, kentsel politika planlaması ve ilgili diğer kentsel araştırmalarda disiplinlerarası yaklaşım gereksinimlerini tanımlayabilme ve farklı disiplinlerin bulgu ve önerilerini kentsel ve bölgesel mekan bağlamında yorumlayabilme ve kullanabilme
PÇ-5: Toplumsal sorumluluk ve kamu yararı kavramlarını içselleştirme
PÇ-6: Bu kavramları akademik veya uygulama ortamlarında uygulamaya öncelik verme
PÇ-7: Bireysel çalışmaları bağımsız olarak yürütebilme
PÇ-8: Ekip çalışmalarında sorumluluk alabilme ve liderlik yapabilme
PÇ-9: Üstlendiği veya görev aldığı plan ve projeleri en nitelikli düzeyde gerçekleştirebilecek mesleki yetkinliğe sahip olma
PÇ-10: Uzmanlaştığı alanda, ulusal ve uluslararası akademisyenler ve meslek insanları ile etkin iletişim kurabilirler ve işbirliği yapabilme
PÇ-11: Türkçe ve İngilizce dillerinde meslek terminolojilerine hakim olarak kendini ifade edebilme
PÇ-12: Türkçe ve İngilizce dillerinde Şehir ve bölge planlama alanında odaklandığı bilgi birikimini ve özgün çalışmalarını akademik ve mesleki ortamlarda aktarabilme
PÇ-13: Türkçe ve İngilizce dillerinde araştırma ve uygulama çalışmalarının bulgu ve sonuçlarını ulusal ve uluslararası yayın ortamlarında yayınlanacak nitelikte yazabilme
PÇ-14: Yaşam boyu öğrenme bilinç ve becerilerini kazanmış olma
PÇ-15: Şehir planlama, bölge planlama, kentsel tasarım, kentsel politika geliştirme ve kentsel araştırmalarla ilgili disiplinlerarası yaklaşım ve etkileşimler konularında yaşamboyu bilgi sahip olabilme
PÇ-16: Süreç tasarlama ve yönetme becerilerine sahip olma

 

TYYÇ Mimarlık ve Yapı Temel Alanı Yeterlilikleri

(Akademik Ağırlıklı)

8. Düzey (DOKTORA Eğitimi)

Şehir ve Bölge Planlama Doktora Programı

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

BİLGİ – Kuramsal - Olgusal

1- Alanındaki bilgiye dikkate değer ve özgün katkıda bulunabilmek için yüksek lisansta kazanılan yetkinlikler temelinde araştırma alanıyla ilgili en son gelişmeleri kapsayan sistematik bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-  Araştırma ve yayın alanında iyi uygulamaya ilişkin normların ve standartların temelinde yatan etik ilkeler konusunda gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-Öğretme / öğrenme ve değerlendirme stratejileri ve bunların kuramsal temelleri konusunda gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-Araştırma alanı ile ilgili diğer alanlar arasındaki ara yüzlerdeki en son gelişmelerle ilgili bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-Araştırma alanı ile ilgili diğer alanlar arasındaki ara yüzlerde kullanılan disiplinler arası, çok disiplinli, disiplinler üstü araştırma stratejileri, taktikleri ve teknikleriyle ilgili bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BECERİLER – Bilişsel - Uygulamalı

1-Araştırma ve/veya inovasyon alanında problem tanımlamak, önemli problemleri çözmek ve var olan bilgiyi ya da mesleki pratiği genişletmek ve yeniden tanımlamak için gerekli, sentez ve değerlendirmeyi de içeren, en ileri düzeyde uzmanlaşmış beceri ve tekniklere sahip olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-İlgili araştırma stratejilerini, taktiklerini ve tekniklerini kullanmada ustalık sahibidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-Öncü nitelikte bir akademik araştırmayı diyalektik olarak yürütme becerisine sahiptir ve öncü nitelikte bir akademik diyaloga diyalektik sonuçları için girme becerisine sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-Profesyonel doktora çalışmasında mesleki uygulama camiasının etkinliğini ve profesyonel tasarım anlayışını geliştirebilecek kuramsal arayışlar içinde olduğunu gösterir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YETKİNLİKLER - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

1-Araştırma bağlamları da dâhil olmak üzere, akademik ya da mesleki bağlamlarda en üst düzeyde yetkinlik: yeni fikirlerin veya süreçlerin geliştirilmesi konusunda dikkate değer bir yetke, inovasyon, bağımsızlık, akademik ve mesleki dürüstlük ve kararlılık ortaya koyar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-Daha geniş bir sosyal, kültürel, ekonomik ve tarihsel bağlama ilişkin bilgi ve kavrayışla ilişkilendirerek karar verir ve hareket eder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-Özgün araştırmaya dayalı, bir bölümü ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmaya değer, nitelikli bir çalışma geliştirerek alanındaki bilgiye katkıda bulunur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-Yeni, karmaşık ve öngörülemeyen ve birbiriyle ilişkili çok sayıda faktörü içeren problemlerin çözümünü gerektiren çalışma ve öğrenim koşullarında liderlik ve inovasyon sergiler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YETKİNLİKLER - Öğrenme Yetkinliği

1-Akademik ve meslekle ilgili bağlamlarda bilgi temelli bir toplumda teknolojik, toplumsal ve kültürel ilerlemeye katkıda bulunur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-Yeni düşüncelerin geliştirmesi konusundaki kapasitesini ortaya koyar; öğrenme süreçleri konusunda üst düzeyde kavrayışa sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YETKİNLİKLER – İletişim ve Sosyal Yetkinlik

1-Araştırma alanındaki en ileri düzeye karşılık gelen yeni ve karmaşık düşünceleri eleştirel ve diyalektik bir yaklaşımla çözümler, değerlendirir ve sentezler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-Akranlarıyla, daha geniş bir araştırma topluluğuyla ve genel olarak toplumla uzmanlık alanı konusunda etkili iletişim kurar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YETKİNLİKLER – Alana Özgü Yetkinlik

1-Özgün araştırmaya dayalı, bir bölümü ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmaya değer, nitelikli bir çalışma geliştirerek alanındaki bilgiye katkıda bulunur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-Alanıyla ilgili karmaşık sorunlar karşısında karar verme kapasitesiyle operasyonel etkileşim deneyimine sahip olduğunu gösterir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-Araştırma alanındaki en ileri düzeye karşılık gelen yeni ve karmaşık düşünceleri eleştirel bir yaklaşımla çözümler, değerlendirir ve sentezler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel, diyalektik analizini, değerlendirmesini ve sentezini yapar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-Alanıyla ilişkili bir araştırma sürecini akademik dürüstlük içinde kurar, tasarlar, hayata geçirir ve uyarlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6-Alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlerin gelişimini destekler, sorunların çözümüne katkıda bulunur, karar verme süreçlerinde etkin olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Son Güncelleme:
20/09/2022 - 08:31