ODTÜ Mühendislik Bilimleri Doktora Programı
Mühendislik Bilimleri Doktora Programı Çıktıları (PÇ):

 

PÇ-1: Doğa olayları ile mühendislik ve biyolojik sistemlerin mekaniğinde bilimin ve matematiğin ilkelerini birleştirilmiş biçimde uygular.
PÇ-2: Alanı ile ilgili temel kavramlara hâkimiyet ile bilim ve teknoloji araçlarını ileri düzeyde kullanır.
PÇ-3: Araştırma çalışmalarının planlanması, sonuçlandırılması ve nitelikli şekilde sunulması için gerekli eğitime ve becerilere sahip olur.
PÇ-4: Mühendislik mekaniği ile ilişkili problemlerin teorik ve sayısal yöntemler ile çözülmesi için altyapı ve algoritma geliştirir.
PÇ-5: Mühendislik yöntemleri kullanarak biyolojik sistem ve yapıların farklı koşullardaki davranışlarını açıklayabilir ve hesaplayabilir.
PÇ-6: Farklı deney düzeneklerini çözümler, kullanır ve yeni düzenekler geliştirir.
PÇ-7: Deney ve gözlem sonuçlarını açıklayan matematiksel modeller geliştirir.
PÇ-8: Akademik ve araştırma etiğinin farkındadır.
PÇ-9: Çok disiplinli çalışabilir.
PÇ-10: Temel bilim ve mühendislik alanında yeni bulguları takip edebilir.

 

TYYÇ Mühendislik Temel Alanı Yeterlilikleri

Mühendislik Bilimleri Doktora Programı Program Çıktıları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BİLGİ  Kuramsal-Olgusal

 

A-Akademik Ağırlıklı

 

1-Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar ve uygular.

   

2-Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir.

 

B) Genel kapsamda

 

3-Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme.

 

   

4-Alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme.

 

BECERİLER – Bilişsel-Uygulamalı

 

A-Akademik Ağırlıklı

 

1-Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.

 

   

2-Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.

 

 

3-Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde saptar ve uygular.

   

 

4-Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibi olur.

 

 

5-Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır;  bu süreci yönetir.

 

   

B) Genel kapsamda

 

6-Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir
yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme.

 

   

7-Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.

 

 

 

8-Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme.

 

     

 

9- Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma.

 

 

YETKİNLİKLER - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

 

A-Akademik Ağırlıklı

 

1- Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.

 

     

2-Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.

 

 

3-Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.

 

     

 

B) Genel kapsamda

 

4- Alanına yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulanabilme.

 

 

5- Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme.

 

     

 

6- Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.

 

     

 

YETKİNLİKLER - Öğrenme Yetkinliği

 

A-Akademik Ağırlıklı

 

1-Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir

 

2-Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahip olur.

     

3-Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.

 

 

4-Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.

 

     

B) Genel kapsamda

 

5- Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme.

 

 

YETKİNLİKLER - İletişim ve Sosyal Yetkinlik

 

A-Akademik Ağırlıklı

 

1-Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar

 

 

2-Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.

 

   

 

B) Genel kapsamda

 

3- Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme.

 

     

4- Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme.

 

     

5- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Potföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme.

 

     

YETKİNLİKLER - Alana Özgü Yetkinlik

 

A-Akademik Ağırlıklı

 

1-Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.

 

     

 

2-Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.

 

     

B) Genel kapsamda

 

3- Alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme.

 

     

 

4- Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurabilme.

 

     

 

5- Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme.

 

     

 

Son Güncelleme:
22/09/2022 - 14:21