TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) İLE PROGRAM ÇIKTILARININ İLİŞKİLENDİRİLMESİ
ODTÜ İstatistik Yüksek Lisans Programı
İstatistik Yüksek Lisans Programı Çıktıları (PÇ):

PÇ-1: Teorik, metodolojik ve hesaplamalı istatistik bilgilerini, istatistiksel yöntem gerektiren araştırmalarda analitik çözümlere dönüştürebilme becerisi.
PÇ-2: Gerçek hayatta karşılaşılan ve belirsizlik içeren problemleri tanımlama, hipotez kurabilme, modelleme, uygulama ve sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-3: İstatistik uygulamaları için gereken güncel teknikleri ve bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme, gerektiğinde özel problemler için programlama yapabilme, istatistiksel hesaplamaları hızlandıracak bilgisayar programları yazabilme, veri tabanlarını düzenleme, temizleme ve istatistiksel analize hazır hale getirme ve veri madenciliği becerisi.

PÇ-4: Disiplin içi ve disiplinlerarası takım çalışması içinde yer alabilme, zamanı etkin kullanma, lider konumunda sorumluluk alabilme ve girişimci olma becerisi.
PÇ-5: Bireysel çalışma sırasında sorumluluk alabilme ve özgün çözümler önerebilme becerisi.

PÇ-6: İstatistik bilimini ilgilendiren güncel gelişmeleri, yayınları takip edebilme,  araştırma yapabilme, yeniliklere açık olma ve eleştirel düşünebilme becerisi.
PÇ-7: İstatistiksel problemleri tanımlama, analiz yapma ve sonuçları yorumlamak amacıyla, etkin bir biçimde yazılı ve sözlü olarak Türkçe ve İngilizce dillerinde iletişim kurabilme becerisi.
PÇ-8: Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini toplumun yararına kullanabilme becerisi.
PÇ-9: İstatistik biliminin kullanıldığı ekonomi, finans, endüstri mühendisliği, genetik, tıp gibi diğer bilimlerdeki istatistiksel problemleri anlayıp, doğru istatistiksel yöntemleri bu ve benzeri alanlardaki araştırmacıların anlayacağı şekilde önerme ve gerekirse uygulama becerisi.

PÇ-10: Sunum ve tartışma ortamları yaratarak topluluk önünde konuşabilme, sunum yapabilme, uzmanlık alanı ile ilgili konuları izleyiciye anlaşılır bir dilde anlatabilme becerisi.

 

 

TYYÇ Matematik ve İstatistik Temel Alanı Yeterlilikleri (Akademik Ağırlıklı) 7. Düzey (YÜKSEK LİSANS Eğitimi)

İstatistik Yüksek Lisans Program Çıktıları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BİLGİ - Kuramsal - Olgusal

1- Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

2- Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BECERİLER – Bilişsel-Uygulamalı

 

 

 

1- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2- Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.

 

 

 

 

 

 

 

 

BECERİLER – Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

1- Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BECERİLER – Öğrenme Yetkinliği

1- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BECERİLER – İletişim ve Sosyal Yetkinlik

1- Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2- Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4- Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BECERİLER – Alana Özgü Yetkinlik

1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2- Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

4- Alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları, alanının uygulamalarına etkileri açısından değerlendirir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Son Güncelleme:
22/09/2022 - 00:20