TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) İLE PROGRAM ÇIKTILARININ İLİŞKİLENDİRİLMESİ
ODTÜ Endüstri Mühendisliği Lisans Programı
Endüstri Mühendisliği Lisans Programı Çıktıları (PÇ):
PÇ-1: Öğrenciler matematik ve temel bilim kavramlarını anlayabilir ve uygulayabilir.
PÇ-2: Öğrenciler mühendislik ve bilgisayar bilimi kavramlarını anlayabilir ve uygulayabilir.
PÇ-3: Öğrenciler sosyal, idari ve ekonomik bilim kavramlarını anlayabilir ve uygulayabilir.
PÇ-4: Öğrenciler bilimsel deneyleri tasarlayıp yürütebilir ve verileri analiz edip yorumlayabilir.
PÇ-5: Öğrenciler istenen ihtiyaçları karşılayacak bir sistem, bileşen veya süreç tasarlayabilir.
PÇ-6: Öğrenciler başkalarıyla birlikte çalışabilir ve takım çalışması ortamı sağlayabilir.
PÇ-7: Öğrenciler endüstri mühendisliği problemlerini belirleyebilir ve formüle edebilir.
PÇ-8: Öğrenciler endüstri mühendisliği problemleri için yaratıcı ve yerinde çözüm ve tasarım  alternatifleri üretebilir.
PÇ-9: Öğrenciler mesleki sorumluluk ve etik davranış ilkelerine uyar.
PÇ-10: Öğrenciler etkin iletişim kurabilir.
PÇ-11: Öğrenciler endüstri mühendisliğinin toplumsal ve küresel rolünün ve etkisinin farkındadır.
PÇ-12: Öğrenciler yaşam boyu öğrenme gereğinin farkındadır ve bunu hayata geçirebilir.
PÇ-13: Öğrenciler küreselleşme, çevresel etki ve toplumun çelişen çıkarları gibi çağdaş konuların bilincindedir.
PÇ-14: Öğrenciler endüstri mühendisliği uygulamaları için gereken (matematiksel modeller, istatistiksel yöntem ve teknikler gibi) bilimsel yöntem ve araçları etkin olarak kullanabilir.

TYYÇ Mühendislik Temel Alanı Yeterlilikleri

(Akademik Ağırlıklı)

6. Düzey (LİSANS Eğitimi)

Endüstri Mühendisliği Lisans Programı

BİLGİ - Kuramsal-Olgusal

1- Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir.

BECERİLER -  Bilişsel -Uygulamalı

1- Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır.

2- Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.

3- Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular.

4- Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır.

5- Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar.

YETKİNLİKLER -  Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

1- Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır.

2- Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.

YETKİNLİKLER -  Öğrenme Yetkinliği

1-Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.

2-Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.

3-Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır.

4-Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.

5-Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular.

6-Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır.

7-Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır.

YETKİNLİKLER -  İletişim ve Sosyal Yetkinlik

1-Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

2-Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanır.

3-Teknik resim kullanarak iletişim kurar.

√

4-Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.

5-Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir.

YETKİNLİKLER -   Alana Özgü Yetkinlik

1-Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.

2-Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir.

3-Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olduğunu gösterir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir.

28/12/2022 - 14:07