Program Outcomes

  1. To be able to integrate the knowledge and understanding gained in architecture undergraduate and graduate programs in a way to include developments in the fields of design, theory and criticism, urban and landscape research, digital design, and sustainability in architecture, and to acquire and comprehend the most advanced knowledge in the related field of research;
  2. To know and to be able to analyze the complex and constantly transforming relationships that social, cultural, political, economic, technological, artistic and philosophical theories, discourses, methods and tools establish with the discipline of architecture;
  3. To know the theoretical frameworks and research methods that provide the necessary foundation for original and in-depth research in the field of architecture, and to internalize the ethics of academic research and publication;
  4. To be able to construct and conduct research processes with competence by using appropriate research methods to produce new knowledge that will contribute to the field of architecture and to evaluate the results;
  5. To be able to access knowledge from different fields and to use it with an analytical, critical, innovative and creative approach in the context of architectural research;
  6. To have independent learning and scientific research skills at the highest level and to share the knowledge produced through national and international prestigious publications and academic platforms;
  7. To be able to convey knowledge and research results in the most effective way with oral, written and visual expression;
  8. To have the ability to research and practice in interdisciplinary and multidisciplinary environments;
  9. To be able to apply the knowledge, understanding, problematic definition, contextualization and solution development skills gained in architecture in different professional and academic contexts;
  10. To be able to develop original and critical approaches based on knowledge and competence;
  11. To be able to manage complex and unpredictable situations related to the field of expertise with the awareness of social, environmental and ethical responsibilities and to develop new strategic approaches;
  12. To be able to conduct independent scientific research in the field of expertise, and to be aware of the importance of lifelong learning.

TYYÇ Mimarlık ve Yapı Temel Alanı Yeterlilikleri

(Akademik Ağırlıklı)

8. Düzey (DOKTORA Eğitimi)

Mimarlık Doktora Programı Çıktıları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

BİLGİ – Kuramsal - Olgusal

1- Alanındaki bilgiye dikkate değer ve özgün katkıda bulunabilmek için yüksek lisansta kazanılan yetkinlikler temelinde araştırma alanıyla ilgili en son gelişmeleri kapsayan sistematik bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 √

 

 

 

 

 

 

 

 

2- Araştırma ve yayın alanında iyi uygulamaya ilişkin normların ve standartların temelinde yatan etik ilkeler konusunda gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 

 

 √

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-Öğretme / öğrenme ve değerlendirme stratejileri ve bunların kuramsal temelleri konusunda gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 √

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-Araştırma alanı ile ilgili diğer alanlar arasındaki ara yüzlerdeki en son gelişmelerle ilgili bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 

 √

 

 

 

 

 

 

 

 

5-Araştırma alanı ile ilgili diğer alanlar arasındaki ara yüzlerde kullanılan disiplinler arası, çok disiplinli, disiplinler üstü araştırma stratejileri, taktikleri ve teknikleriyle ilgili bilgi ve kavrayışa sahiptir.

 

 √

 

 

 √

 

 

 √

 

BECERİLER – Bilişsel - Uygulamalı

1-Araştırma ve/veya inovasyon alanında problem tanımlamak, önemli problemleri çözmek ve var olan bilgiyi ya da mesleki pratiği genişletmek ve yeniden tanımlamak için gerekli, sentez ve değerlendirmeyi de içeren, en ileri düzeyde uzmanlaşmış beceri ve tekniklere sahip olur.

 

 

 

 √

 

 

 √

 

2-İlgili araştırma stratejilerini, taktiklerini ve tekniklerini kullanmada ustalık sahibidir.

 

 

 √

 

 

 √

 

3-Öncü nitelikte bir akademik araştırmayı diyalektik olarak yürütme becerisine sahiptir ve öncü nitelikte bir akademik diyaloga diyalektik sonuçları için girme becerisine sahiptir.

 

 

 

 

 √

 

 

 √

 

4-Profesyonel doktora çalışmasında mesleki uygulama camiasının etkinliğini ve profesyonel tasarım anlayışını geliştirebilecek kuramsal arayışlar içinde olduğunu gösterir.

 

 

 

 

 

 

 

 

YETKİNLİKLER - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

1-Araştırma bağlamları da dâhil olmak üzere, akademik ya da mesleki bağlamlarda en üst düzeyde yetkinlik: yeni fikirlerin veya süreçlerin geliştirilmesi konusunda dikkate değer bir yetke, inovasyon, bağımsızlık, akademik ve mesleki dürüstlük ve kararlılık ortaya koyar.

 

 

 √

 

 

 

 

 √

 √

2-Daha geniş bir sosyal, kültürel, ekonomik ve tarihsel bağlama ilişkin bilgi ve kavrayışla ilişkilendirerek karar verir ve hareket eder.

 

 √

 

 

 

 

 

 √

 √

 √

 

3-Özgün araştırmaya dayalı, bir bölümü ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmaya değer, nitelikli bir çalışma geliştirerek alanındaki bilgiye katkıda bulunur.

 

 

 

 √

 

 √

 √

 √

 

 

 

4-Yeni, karmaşık ve öngörülemeyen ve birbiriyle ilişkili çok sayıda faktörü içeren problemlerin çözümünü gerektiren çalışma ve öğrenim koşullarında liderlik ve inovasyon sergiler.

 

 

 

 √

 √

 

 

 

 

 √

 

YETKİNLİKLER - Öğrenme Yetkinliği

1-Akademik ve meslekle ilgili bağlamlarda bilgi temelli bir toplumda teknolojik, toplumsal ve kültürel ilerlemeye katkıda bulunur.

 

 √

 

 

 √

 

 

 

 

 

 

2-Yeni düşüncelerin geliştirmesi konusundaki kapasitesini ortaya koyar; öğrenme süreçleri konusunda üst düzeyde kavrayışa sahiptir.

 

 

 

 √

 

 √

 

 √

 

YETKİNLİKLER – İletişim ve Sosyal Yetkinlik

1-Araştırma alanındaki en ileri düzeye karşılık gelen yeni ve karmaşık düşünceleri eleştirel ve diyalektik bir yaklaşımla çözümler, değerlendirir ve sentezler.

 

 

 

 √

 √

 √

 

 √

 

 

2-Akranlarıyla, daha geniş bir araştırma topluluğuyla ve genel olarak toplumla uzmanlık alanı konusunda etkili iletişim kurar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YETKİNLİKLER – Alana Özgü Yetkinlik

1-Özgün araştırmaya dayalı, bir bölümü ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmaya değer, nitelikli bir çalışma geliştirerek alanındaki bilgiye katkıda bulunur.

 

 

 

 

 

 √

 

 

 

 

2-Alanıyla ilgili karmaşık sorunlar karşısında karar verme kapasitesiyle operasyonel etkileşim deneyimine sahip olduğunu gösterir.

 

 

 

 

 

 

 

 √

 

3-Araştırma alanındaki en ileri düzeye karşılık gelen yeni ve karmaşık düşünceleri eleştirel bir yaklaşımla çözümler, değerlendirir ve sentezler.

 √

 

 √

 

 

 

 √

 

 

4-Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel, diyalektik analizini, değerlendirmesini ve sentezini yapar.

 

 

 

 √

 √

 

 √

 

 

5-Alanıyla ilişkili bir araştırma sürecini akademik dürüstlük içinde kurar, tasarlar, hayata geçirir ve uyarlar.

 

 

 √

 

 

 √

 

 √

 √

 

 √

 

6-Alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlerin gelişimini destekler, sorunların çözümüne katkıda bulunur, karar verme süreçlerinde etkin olur.

 

 √

 

 

 

 

 

 

 √


Last Updated:
25/03/2025 - 14:21